Istoric

Hulubești este o comună în județul Dâmbovița, Muntenia, România, formată din satele Butoiu de Jos, Butoiu de Sus, Hulubești (reședința), Măgura și Valea Dadei.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din "plasa" Dâmbovița-Dealul a județului Dâmbovița și era compusă din satele Hulubești, Gămești și Strâmbu, cu o populație de 1276 de locuitori. Comuna, cu un teritoriu foarte împădurit, avea o școală, trei biserici și mai multe mori de apă. La acea vreme, pe teritoriul actual al comunei, mai funcționa, în aceeași "plasă", și comuna Butoiu, formată din satele Butoiu de Jos, Butoiu de Sus și Valea Dadei, cu o populație de 995 de locuitori. În comună funcționau o școală clădită de locuitori, o biserică și o mănăstire, precum și 6 mori de apă. Și această comună fiind una acoperită de păduri, locuitorii se ocupau mai mult cu lemnăria.

În 1925, cele două comune sunt consemnate în "plasa" Bogați a aceluiași județ, în aceleași alcătuiri respective. Comuna Hulubești avea 2675 de locuitori, în vreme ce comuna Butoiu avea 1287 de locuitori.

În 1950, cele două comune au fost incluse în raionul Găești din regiunea Argeș. La un moment dat, comuna Butoiu a fost desființată, inclusă fiind în comuna Hulubești. Reforma administrativă din 1968 a dus la rearondarea comunei Hulubești la județul Dâmbovița, reînființat.

Mai multe detalii vedeti link-ul